VVD FRACTIELEDEN DOEN EEN ERVARINGSTOER. Hoe is het om met een rolstoel door de binnenstad te rijden.

Met een beperking door het verkeer in Hoorn manoeuvreren. Hoe gaat dat? Kun je met een rolstoel de gewenste bestemming bereiken? En hoe ontwijk je ontbrekende tegels of geparkeerde fietsen!

Vrijdag 10 november gingen bewoners van verpleeghuis Lindendael samen met een aantal VVD raadsleden met rolstoel de Hoornse binnenstad in om zélf te ervaren hoe toegankelijk Hoorn is voor bewoners met een beperking.

Deze “Ervaringstour” werd mogelijk gemaakt door Joy van Damme. Als activiteiten begeleidster van De Omring loopt zij regelmatig met de wandel vrijwilligers naar de stad en nam ons mee waar deze groep letterlijk tegen aan loopt.

Allereerst was het confronterend je over te geven aan iemand anders die je begeleidt door het verkeer. Lijsttrekker Marjon van der Ven onderging dit avontuur.

Tijdens deze tocht kwamen we de volgende zaken tegen:
- stoepen die geblokkeerd worden (bijv fietsen), door diverse objecten, waardoor je er écht niet langs kunt met een rolstoel.
- in een aantal gevallen waren ontbrekende of scheefliggende stoeptegels een belemmering. Ook de betonnen bescherming rondom bomen veroorzaken nauwe doorgangen. Aangegeven dat dergelijke punten meteen te melden bij de gemeente (Buitenlijn nr.: 0229-252555).

Positief is men vooral over de spoorwegovergang Koepoortsweg. Deze is recent aangepast! Ook is het Nieuwland enorm verbeterd.

Eigenlijk zou iedereen zo’n ervaringstour eens moeten doen; zodat je je goed bewust bent, dat je je fiets bijvoorbeeld niet zomaar lukraak op de stoep parkeert, waardoor de doorgang wordt belemmerd. Ook zou het een goed idee zijn om bij de inrichting van de openbare ruimte mensen met een beperking te betrekken of om advies te vragen. Dat kan een boel ellende voorkomen en draagt er aan bij dat Hoorn ook voor mensen met een beperking goed toegankelijk blijft.